donderdag 18 december 2008

Futurotextiel: Een Ongewone Bespreking voor een Ongewoon Event

Inleiding

Er zijn 2 ruimtes, namelijk de tentoonstellingsruimte en een lounge.

Hoe beginnen?

Om te beginnen is de communicatie tussen de verschillende bedrijven van essentieel belang.

In het begin was het een kale ruimte van 5000m². Aan de voorkant zijn de kantoren van de NMBS. En in het begin was er niets. Er was geen elektriciteit, water en in de hele ruimte was er geen verwarming.

Ze zochten een architect om de ruimte in te kleden. Dit deden ze dmv een competitie tussen 3 architectenbureaus. De competitie draaide voornamelijk rond creativiteit en communicatie. Arnequinze, het gekozen architectenbureau, had het voorstel om er een stad met eilanden van te maken met textiel. Ook was de naam van het bureau een goede naam om aan het project te linken.

Het technische gedeelte draaide om de juiste mensen te zoeken om de elektriciteit aan te leggen, voor water te zorgen, de verwarming, … De stad Kortrijk heeft hier voornamelijk aan meegeholpen met het leggen van de contacten (sanitair, verwarming, elektriciteitskas, …)

Verder lag alles in handen van de architect. Hij had de tijd van begin september tot 20 september om een basisconcept in te leveren. Het was hem echter niet gelukt om dit helemaal af te krijgen, maar door het samenwerken was het concept een beetje later klaar.

Hierna werd het dak bedekt, tapijt gelegd, …

Maar er is nog een tweede ruimte. Deze hebben ze minder naakt gemaakt door er verschillende tentoonstellingsmodellen van bedrijven te plaatsen en een toilet.
Extremis zorgde voor meubels, Dark voor de verlichting, AVC voor trappen en balustrades en Marken voor het sanitair.

De brandweer moest natuurlijk ook verwittigd worden, want niet alle stoffen zijn brandwerend.

Voor de elektriciteit hebben ze een nieuwe elektriciteitskast moeten zetten en een extra generator, omdat ze met de elektriciteitskast maar een beperkte hoeveelheid van stroom kregen.

De scheidingswanden

Als scheiding werden er balen van gerecycleerde stoffen gebruikt. Deze worden geproduceerd in een bedrijf in Doornik. Je vindt zelfs hetzelfde materiaal terug in de autosector, maar daar wordt het textiel samen met karbon verwerkt.
Ook werd er gebruik gemaakt van brandwerende wanden.

Verlichting en geluid

In de ruimte is het duister en het geluid is niet te overheersend.

Verwarmen

Om de ruimte te verwarmen wordt er gebruik gemaakt van 2 warme luchtblazers. Deze raken echter niet overal, doordat het dakstructuur van glas is gemaakt en de warmte hierdoor naar buiten kan.

Afdeling rariteiten

Deze afdeling werd er geplaatst om aan te tonen waar textiel vandaan komt.
Je hebt bijvoorbeeld textiel dat van maïs, basalt (een steensoort) of zelfs van bamboe is gemaakt.

Doel van de tentoonstelling

Ze willen ermee duidelijk maken dat textiel niet dood is, ondanks dat er zoveel bedrijven in de textielsector failliet gaan door de crisis. Het is een innovatie in de textiel.

Bezoekers

Elke avond komt er een groep of vereniging kijken naar de tentoonstelling. Achteraf krijgen ze een hapje.

Er waren tot nu toe al ongeveer 20 000 bezoekers geweest. Dit was meer dan ze hadden verwacht, omdat het zich in een oude loods bevindt en het er niet al te warm is.

De tentoonstelling vond plaats van 8 oktober tot en met 7 december 2008. Het is één van de grootste tentoonstellingen in Kortrijk en men is van plan om het om de 2 jaar te doen.

Taal

Alle tentoongestelde voorwerpen zijn voorzien van een onderschrift in het Nederlands en in het Frans.

Dranksponsoring

Het cafeetje wordt gesponsord door Carlsberg en Coca Cola.

Organisatoren

Er hebben zo een 2 à 3 mensen meegewerkt aan de organisatie van het project. Ook de stad Kortrijk heeft meegewerkt. Zij zijn de hoofdsponsor van dit project.

Arnequinze

Arnequinze denkt in concepten en werkt voornamelijk met hout.
Een voorbeeld van een ander werk van Arnequinze is het grote houtstructuur aan het Vlaams Parlement.

door Femke Duchamps
1 BMJ

1 opmerking:

Valerie Deryckere zei

Futurotextiel vond ik een heel aangenaam event om de rondleiding mee te beginnen. Hier hebben we veel geleerd hoe we een kale ruimte moeten inkleden en dat we niet "kleine" dingen, zoals: sanitair,..., mogen vergeten.
Het gedeelte van textiel vond ik heel boeiend, en leuk naar voorgebracht. Er was bijvoorbeeld een textielinstrument dat geluid maakte als je er aan kwam. Heel leuk voor de kleine kindjes maar ook voor de studenten.
Het andere gedeelte vond ik heel mooi ingericht. als je de eerste stap zette, zag je al een gang met adembenemende lampen. En als je dan verder stapte, zag je verschillende soorten lounges. (ik was direct verkocht)
Ik vond dit één van de leukste uitstappen!
Ik raad het iedereen aan om er eens naar toe te gaan!